14 Temmuz 2010 Çarşamba

Üsküdar: Mihrimah Sultan'ı Ziyaret 3

<< Önceki

Tekrar avluya çıktık; dört dönüyoruz caminin etrafını. Güneş saatini bulmaya çalışıyoruz. Sonunda bulduk. 1769’da mermer bir levhaya çizilmiş saat ve Mihrimah Sultan Camisi’nin duvarına asılmış. Üzerine pek çok çizgi çizilmiş bir levha, bu levhaya bakıp namaz vakitlerini nasıl anlıyorlardı fikrim yok ama bu saat türünün en güzel örneklerinden biriymiş diyorlar; Saatizade Muhammed Arif’in eseriymiş.


Saati bulduktan sonra derdimiz, Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’nın mezarını bulmak. Sinan Paşa, Rüstem Paşa’nın kardeşi. 1553’te ölümüne kadar 3 yıl kaptan-ı deryalık yapmış Kanuni devrinde. Trablusgarp fatihi Turgut Reis ondan daha parlak bir denizci olarak kabul edilse de sadrazam kardeşi olması, Sinan Paşa’nın bu göreve getirilmesinde etkili oldu herhalde. Tabi ya anlatmadım henüz, Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa ile Mihrimah’ın ayrılığı çok uzun sürmemiş, Rüstem Paşa İstanbul’a atanınca karı-kocanın ayrılığı sorun çözülmüş. Hem de sadrazam olarak gelmiş Rüstem Paşa! Bu işi Mihrimah ve Hürrem Sultan birlikte ayarlamışlar… Sadrazam Rüstem Paşa Osmanlı’da rüşvet almadan hiçbir makama atama yapmaması ile tarihe geçmiş bir devlet adamı. O yüzden Kaptan-ı Deryalığa kardeşi Sinan Paşa’nın hakkıyla atandığına hiç ihtimal vermiyorum. Zaten Mihrimah Sultan’ın dünyanın en zengin kadını olması, biraz da Rüstem Paşa’nın hayatı boyunca rüşvetle küpünü doldurmasından geliyor. Her ne hikmetse Sinan Paşa, 1553’te öldüğünde mirasını son derece zengin olan Mihrimah Sultan’a bırakmış. Cenazesi de getirilmiş, Mihrimah Sultan Camisi’nin bahçesine gömülmüş. Aslında kendi yaptırdığı ve adını taşıyan bir külliyesi var Beşiktaş’ta. Ama öldüğünde orası henüz inşa halindeymiş. 1555’te tamamlamış Koca Sinan bu eseri.

Mezarı bulamayınca, güvenlik görevlilerine sorduk, “işte orada, koca kavuklu olan, Sinan Paşa’nınki” dediler. Baktık, parmaklıklar arasından fotoğraf çekemiyoruz, bizi mezarlığın içine götürüp tek tek mezarları anlatan bir güvenlik görevlisi geldi, gezdirdi. Hazirede ailesiyle birlikte yatan ünlü bir hattat (adı aklımda kalmadı), Kayserili bir din adamı gibi gibi kişiler var; Sinan Paşa'dan başka asker yok (mezartaşlarındaki başlıklardan anlıyoruz.) Mihrimah Sultan mı? Onun mezarı burada değil, Edirnekapı'daki külliyesinde de değil, hayır eşi Rüstem Paşa'nın Şehzade Camii avlusundaki mezarının yanında da değil; Süleymaniye'de. O, babası Kanuni'nin yanında, annesi Hürrem Sultan ile birlikte tıpkı hayattayken olduğu gibi.

Sonraki>>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder