9 Mayıs 2010 Pazar

Uluumay Müzesi'nde Din Adamları...

Dün, Uluumay Müzesi'nde bir açılışa gittim. "Din Adamı Kıyafetleri" bölümü açıldı. Geçen hafta, annemle müzeyi gezdiğimizde müze kurucusu Esat Bey, bize eşlik etmiş, açılışa çağırmıştı.

İşyerime yakın olduğu için arada uğrayabildiğim ama halen pek çok Bursalı'nın varlığının farkında olmadığını bildiğim bu özel müze, Muradiye Camisi'nin karşısında. Muradiye Camisi'nin bahçesi, başta Sultan II. Murat olmak üzere Osmanlı Sarayından pek çok kimsenin mezarlarını içeren bir türbe topluluğudur, şehre gelen hemen her turist gelip görür. Bahçenin karşı tarafında yatan şairin türbesi ise farkedilmez genellikle. Halbuki orada yatan, 15. yy'da devrinin en büyük şairi olarak kabul edilmiş, 'Şairler Sultanı' Şair Ahmet Paşa'dır. Türbenin yanındaki kapıdan girince Fatih'in hocası ve veziri olmuş ünlü şairin 500 yıl önce yaptırdığı medresenin bahçesine girersiniz, dilerseniz oturup bir çay içersiniz. Medrese binasının kendisi 2004 yılında Bursa Sanayi ve Ticaret Odası tarafından restore edilmiş, o zamandan beri koleksiyoncu Esat Uluumay'ın kıyafet ve takı koleksiyonlarına ev sahipliği yapmakta. Özellikle boncuk işli keseler, "gıdıklıklar" çok ilgimi çekiyor.


Müzedeki yeni koleksiyon, din adamları kıyafetleri koleksiyonu. Yeni Koleksyionun oluşmasına Bursa Yahudi cemaatinden, Fener Patrikhanesi'nden, Mardin Kırklar Kilisesi'nden din adamları destek vermişler. Osmanlı kadısının, Osmanlı Hocaefendisi'nin, süryani papazlarının, yahudi hahamların veya ortodoks papazların nasıl giyindiğini merak edenlere müzeyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder