<< Önceki
Fethi Paşa Korusu, Paşalimanı Caddesi üzerinde. İçindeki köşklerle birlikte belediye sosyal tesisi olarak kullanılıyor. Üsküdar gezimizde dinlenme ve dondurma yeme molasını koruda verdik. O kadar yürüdükten sonra tırmanılacak basamaklı yolu görünce ürktük ama neyse ki çok uzun bir tırmanma gerektirmiyordu.
Korunun ve köşklerin eski sahibi Ahmet Fethi Paşa, Osmanlı sarayına damat olmuş bir devlet adamı. Sultan II. Mahmut sarayda öğrenim görmüş, batı kültürüne açık, zarif biri olan Ahmet Fethi Paşa'yı 16 yaşındaki kızı Atiye Sultan'a uygun görmş. Padişahın isteğine karşı çıkmak ne mümkün! Paşa zaten evli ve çocuklu olmasına rağmen eşi Şemsinur Hanım'ı bırakıp Atiye Sultan ile büyük bir düğün ile evlenmiş. Dolmabahçe sırtlarında yapılan şenlikler bir hafta sürmüş. Artık saraya damat olan Paşa, Kuzguncuk'ta özene bezene içini yaptırdığı köşkü bırakıp yeni eşine tahsis edilmiş saraya (yanılmıyorsam Arnavutköy'deki Akıntıburnu Sarayı'na) yerleşmiş. 10 yıl sürmüş evlilikleri. Atiye Sultan 26 yaşında hayatını kaybedince; Paşa Kuzguncuk'taki pembe yalısına dönmüş.
Çok renkli bir kişilik Damat Ahmet Fethi Paşa. Elçi olarak Viyana'da, Paris'te görev yapmış; gittiği yerlerden, tablolar, heykeller ısmarlamış; sanat eserleri ile donatmış evini. O sıralarda Dolmabahçe Sarayı'nı inşa ettiren Abdülmecit (yandaki resim), o kadar beğenmiş ki evi; yaptırdığı yeni sarayın döşenmesi görevini kendisine vermiş.
Kışları yalıda geçiren Fethi Ahmet Paşa, bu korunun içinde, en tepedeki köşkü yazlık olarak kullanırmış; toplam 3 köşk yaptırmış korunun içine. Eskiden koru ile yalı arasında üstü kapalı bir ahşap köprü ile geçirmiş.
Fethi Paşa'nın Aya İrini'de kurduğu müze ile Türk müzeciliğine, Sultanahmet'te başlattığı arkeolojik kazılarla arkeolojiye, Beykoz'daki cam fabrikasını yöneterek çeşm-i bülbül üretimine yaptığı katkıları da anıp Beylerbeyi Sarayı'na gitmek üzere bir minibüse biniyoruz.
Sonraki >>
21 Temmuz 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder